Hyvinvoivat lampaat ovat lampurille tärkein asia
Lampaamme ovat ekologisia ympäristön kannalta, sillä ne laiduntavat luonnollisissa oloissa ja syövät tilamme luomurehuja. Käytämme myös niiden lannan luomupeltojemme lannoitukseen! Meillä ravinteet siis kiertävät tilamme sisällä, jonka vuoksi emme tarvitse keinolannoitteita. Tilallamme ei myöskään käytetä minkäänlaisia kemiallisia rikkojen, tautien tai tuholaisten torjunta-aineita.
Tilamme kuuluu paitsi lammastuotannon seurantaan, myös Suomen kansallisiin Scarpie- ja Maedi-Visna- valvontaohjelmiin. Tilaltamme ei ole koskaan tavattu tarttuvia eläintauteja, ja koko katraallamme on korkeimman luokan Maedi-Visna 1- status.
Tuomas keritsee kaikki lampaamme kaksi kertaa vuodessa ja tekee myös kerintäkeikkoja pitkin Suomea.
Niittykaritsaa® vain Kalliomäen tilalta
Lampaamme laiduntavat koko kesän perinnebiotoopeilla Hurukselassa ja Kyminlinnan valleilla. Vain karitsoinnin aikaan karitsoivat aikuiset uuhet siirretään kotitilamme luomupellolle. Perinnebiototooppeja ovat niityt, kedot, hakamaat ja metsälaitumet. Koemme perinnebiotooppien hoidon erittäin tärkeäksi, jonka vuosi pyrimme hoidattamaan lampaillamme näitä valtakunnallisesti arvokkaita alueita. Olemme tehneet perinnebiotoopeillemme tarkan hoitosuunnitelman ProAgrian kanssa.
Perinnebiotoopeilla useimpien luontotyyppien pinta-ala on vähentynyt yli 90 % viimeisen 50 vuoden aikana. Vaikka 1950-luvulla esimerkiksi niittyjä on ollut jäljellä yli 280 000 hehtaaria, 1990-luvun perinnemaisemainventoinneissa löydettiin enää noin 3 700 arvokasta niittyä, hakamaata tai metsälaidunta, ja niiden yhteispinta-ala oli vain noin 19 000 hehtaaria. Voimakkaan vähenemisen taustalla ovat ensisijaisesti maatalouden rakennemuutos (karjatilojen määrän suuri rohmahdus), mutta myös muut yhteiskunnan muutokset.
Todellista lähiruokaa
Eläinlääkäri tarkastaa lampaamme teurastamolla, joten lihamme on aina säädösten mukaisesti virallisesti leimattua.
Käytämme jatkojalosteiden teossa myös lähellä olevaa Korian palviliha Oy:tä, joka valmistaa meille lihoistamme mm. säilykkeet ja savustetut viulut.
Suomenlammas on rotuna erinomainen
Suomenlampaalla on paljon hyviä ominaisuuksia, jotka ovat mm. hyvä tiinehtyvyys ja hyvät emo-ominaisuudet, sekä laadukas liha ja hieno villa. Sen liha on miedon makuista, mureaa ja hienosyistä. Karitsa ei rasvoitu helposti eikä rasva marmoroidu lihaksiin, vaan jää lihasten ulkopuolelle sisäelinrasvaksi. Erityisesti tämä ominaisuus tekee lihasta miedon makuista. Rasva voidaan poistaa ruuan valmistuksessa, mikä tekee suomenlampaan lihasta terveellistä. Lampaanlihassa on runsaasti proteiineja ja se sisältää runsaasti A-, D-, ja B- ryhmän vitamiineja, sekä rautaa, seleeniä ja sinkkiä.
Lihan lisäksi suomenlampaasta saadaan villaa, joka on hienoa, pehmeää ja kiiltävää, parhaimmillaan maailman huippua. Suomenlampailla on erikoisuutena neljä väriä, jotka ovat valkoinen, musta, ruskea ja harmaa.